Tiedotteet

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat: Selvyyttä lippukäytäntöihin ja seniorit paremmin huomioon HSL-alueella

26.5.2023 | Talous

Eläkeläinen istumassa bussin kyydissä.

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry ottaa kantaa HSL:n lipputyyppeihin ja palveluiden hinnoitteluun. Yhdistyksen mielestä epäselvä lippujärjestelmä aiheuttaa sekaannusta ja tarjolla olevien lipputyyppien tulkinta on vaikeaselkoista. Lisäksi yhdistys katsoo, että satunnaisesti matkustavien, kuten esimerkiksi ikäihmisten, kertamatkan kallis lipun hinta vähentää halua julkisilla liikkumiseen.

”Lippuvalikoima on eläkeläisen näkökulmasta sekava ja on hankalaa löytää itselle parhaiten sopiva lipputyyppi”, Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry toteaa. ”Pahimmillaan käy niin, että ihmiset eivät pysty hyödyntämään heille kuuluvia alennuksia ja etuja täysimääräisesti epäselvän lippujärjestelmän vuoksi.”

Kaikkein parasta olisi, että kaikille yli 65-vuotiaille eläkeläisille luotaisiin yhdenmukainen, helppo ja edullinen tapa matkustaa, Pääkaupunkiseudun Kuluttajat toteaa.

Yhdistys on kiinnittänyt huomiota myös AB-alueella lyhyitä matkoja liikkuvien eläkeläisten lippujen hintoihin. ”Kausilippujen rinnalle tarvitaan muitakin vaihtoehtoja saada seniorialennus silloin, kun matkoja on harvoin. Ikäihmisillä ei useimmiten ole säännöllisiä matkoja, jolloin yksittäisen matkan hinta kausilipulla tulee kalliiksi.”

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ehdottaa ratkaisuksi esimerkiksi kymmenen kerran lippua rajoittamattomalla voimassaoloajalla tai mahdollisuutta saada seniorialennus myös kertalipun hintaan. ”Tämä varmasti lisäisi seniorien liikkumista HSL-alueella julkisin välinein.”

Yhdistyksen mielestä on lisäksi erikoista, että eläkeläiset saavat seniorimatkustajille tarkoitetun hintaedun vain käyttäessään HSL-korttia, eikä esimerkiksi asioidessaan mobiililaitteella. Eläkeläisten joukossa on kuitenkin paljon sujuvasti digilaitteita käyttäviä. Kritiikkiä saa myös HSL:n ilmoitus periä uusia maksuja asiointipisteessä asioivilta.

Pääkaupunkiseudun Kuluttajille uusi puheenjohtaja ja hallitus

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry on Kuluttajaliiton alueellinen yhdistys, joka toimii Helsingissä ja muulla pääkaupunkialueella. Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry:n kokouksessa 10.5.2023 hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:

Leena Simonen, puheenjohtaja

Barbro Widing, varapuheenjohtaja

Eero Kiuru, sihteeri

Heli Tynkynniemi, taloudenhoitaja

Irene Roos, jäsenvastaava

Kristiina Siikala, viestinnän asiantuntija

Seija Kannelsuo, järjestö- ja koulutuskoordinaattori

Linda Kiuru, tapahtumajärjestäjä

Anita Hellman, hallituksen jäsen

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry on Kuluttajaliiton alueellinen yhdistys, joka toimii Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan alueellisesti kuluttajien oikeuksien puolesta. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii järjestöneuvos Leena Simonen. Pääkaupunkiseudun Kuluttajat juhlii tänä vuonna 25-vuotisjuhlavuottaan.