Tiedotteet

87 % yli 65-vuotiaista säästänyt arjen menoista – katso myös kaikki tulokset 

10.11.2022 | Talous

Kuluttajaliiton kyselystä paljastui, mistä suomalaiset ovat säästäneet hintojen nousun vuoksi. Yli 65-vuotiaista vastaajista suuri osa ilmoitti säästäneensä vapaa-ajan menoista, matkailusta ja ravintolakäynneistä, mutta lähes puolet vastaajista on säästänyt myös ruokamenoista. 

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell esitteli Kampin palvelukeskuksessa kyselyn tuloksia ikäihmisten näkökulmasta. 

Lähes puolet kyselyn yli 65-vuotiaista vastaajista (45 %) on säästänyt elintarvikemenoissa. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet yleistä inflaatiota nopeammin. ”Syyskuussa yleinen inflaatiotahti oli 8.1 % ja elintarvikkeiden hinnat puolestaan nousivat 14,5 prosenttiin”, Beurling-Pomoell kertoo. 

Myös energian hinnannousu näkyy selvästi iäkkäämmän väestön kulutustavoissa. Autolla ajamista on vähentänyt jopa 43 % ja saunomista 29 % kyselyn vastaajista. Neljännes (26 %) on säätänyt kodin lämpötilaa. 

Lähes puolet iäkkäämmistä vastaajista on karsinut vapaa-ajan menoista (42 %). Jopa 60 % yli 65-vuotiaista on vähentänyt ravintolassa käymistä ja 55 % on karsinut lomamatkoja. 

Selvityksestä käy ilmi, että 9 % yli 65-vuotiaista suomalaisista on säästänyt lääkemenoista kohonneiden elinkustannusten vuoksi. 

”Tämä on tärkeä viesti päättäjille”, toteaa Beurling-Pomoell. ”Jos lääkkeiden hankkimiseen ei ole varaa, voi lääkehoidon toteutuminen vaarantua ja ihmisen terveys olla vaakalaudalla.” 

”Eläkeläisten joukkoon mahtuu paljon niitä, joiden taloudellinen liikkumavara on hyvin pieni. On pelkän kansaneläkkeen varassa eläviä ja moni asuu yksin. Kun arjen kannalta pakollisten menojen, kuten elintarvikkeiden, lääkkeiden ja asumisen hinnat nousevat, eteen saattaa tulla tilanne, jossa täytyy hakea apua selviytyäkseen”, toteaa Beurling-Pomoell. ”Avun hakemisessa ei ole mitään hävettävää”, hän muistuttaa. 

”Ikäihmisten tulee nyt tarvittaessa hakea yhteiskunnan tarjoamia tukia elämiseen, vaikka aiemmin olisikin pärjätty omin avuin. Esimerkiksi vuoden alusta voimaan tulevan sähkötuen on tarkoitus auttaa selviämään talven sähkölaskuista. Sähkötukea haetaan Kelasta. ”Jos energiatuista tulee kysyttävää, kannattaa rohkeasti olla yhteydessä suoraan järjestävään tahoon”, Beurling-Pomoell muistuttaa. 

Ainoastaan 13 % kyselyn yli 65-vuotiaista vastaajista ilmoitti, ettei ole joutunut säästämään lainkaan. 

Kyselytutkimuksen tulospaketista näet kaikkien vastaajien tulokset mm. eri ikäryhmien, perhemuodon, tulotason ja asuinpaikan mukaisesti. Katso kyselyn kaikki tulokset taustamuuttujineen täältä.

Kampin palvelukeskuksen tilaisuus ”Nousevat hinnat ja ikäihmisen arki” järjestettiin yhdessä Kuluttajaliiton alueellisen yhdistyksen Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry kanssa.