Tiedotteet

Hallitusohjelmatavoitteet on nyt julkaistu

7.11.2022 | Kuluttajaliitto

Kuluttajaliiton teemana hallituskaudelle 2023–2027 on helppokäyttöinen Suomi. Hallitusohjelmatavoitteissa korostuvat kohtuulliset elinkustannukset, digittömien arki ja kestävä kulutus. Tavoitteissa ehdotetaan myös parannuksia kuluttajansuojaan sekä ratkaisuja asumisen ongelmatilanteisiin ja oikea-aikaisten sote-palveluiden saavutettavuuteen.

”Tavallista arkea on voitava elää kohtuuhintaan, kestävästi ja ilman pelkoa ylivelkaantumisesta”, painottaa pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. ”Yksi seuraavan hallituksen suurimmista tehtävistä on huolehtia, että kotitalouksilla on taloudellista liikkumavaraa myös tulevaisuudessa.”

Monella kotitaloudella ei ole enää lainkaan varaa elinkustannusten korotuksiin. Kuluttajaliiton selvityksen mukaan lähes puolella (46 %) kotitalouksista varaa menojen kasvuun on enää enintään vain sata euroa kuukaudessa.

”Myös sote-maksut päätyvät usein ulosottoon ja voivat johtaa velkaantumiskierteeseen, kun saatavia yritetään periä maksukyvyttömiltä henkilöiltä”, Beurling-Pomoell sanoo. ”Pääsy oikea-aikaiseen hoitoon on turvattava, jotta terveysongelmat eivät pääse pahenemaan.”

Kuluttajaliiton tavoitteissa keskitytään myös palvelujen saatavuuteen ilman digitaalista osaamista. ”Arjen välttämättömien palvelujen tulee olla saavutettavia kaikille kuluttajille ilman kohtuuttomia kuluja tai hankaluuksia”, Beurling-Pomoell painottaa.

Tutustu kaikkiin Kuluttajaliiton hallitusohjelmatavoitteisiin.