Blogit

Kahvihetkeen tiivistyy paljon työtä ja tunnetta – vastuullisella valinnalla mahdollistat tulevaisuuden kahvinautinnot

30.5.2022 | Ruoka | Ruokahävikki

Me suomalaiset rakastamme laadukkaita vaaleapaahtoisia kahveja ja kahvihetket niin arjessa kuin juhlassa ovat meille tärkeitä. Minulle kahvihetkestä merkityksellisen tekee se, että saan työskennellä kahvin parissa, sillä kyseessä on yksi kiinnostavimmista tuotteista vastuullisuuden näkökulmasta. Kupilliseen kahvia tiivistyy paljon tunnetta ja yhteistyötä. Jokaisen yksittäisen kahvipavun eteen on tehty paljon töitä niin alkuperämaassa kuin täällä Suomessakin. Hyvä kahvi tulee vastuulliseksi varmennetuista lähteistä – ja ansaitsee tulla nautituksi viimeiseen pisaraan asti.  

Jokaisen yksittäisen kahvipavun eteen on tehty paljon töitä niin alkuperämaassa kuin täällä Suomessakin.

Kahvituotannon hiilijalanjäljestä suurin osa muodostuu kahvin viljelystä alkuperämaissa. Siksi olemme Pauligilla aloittaneet yhdessä kumppaneidemme kanssa projekteja, joiden avulla voimme tukea kahvinviljelijöitä hillitsemään ilmastonmuutosta sekä sopeutumaan erityisesti sään ääri-ilmiöihin. Työ on konkreettista ja keskittyy sadon turvaamiseen ja toiminnan jatkuvuuden varmistamiseen. Tiloille istutetaan esimerkiksi uusia kahvipuita ja varjopuita. Kahvipuiden säännöllinen uusiminen parantaa tilan tuottavuutta ja varjopuilla on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Ne parantavat maaperän laatua sekä hillitsevät eroosiota ja veden haihtumista viljelmiltä. Varjopuut toimivat myös hiilinieluina ilmastonmuutoksen torjumiseksi. 

Vastuullisuustekoja voi ja kannattaa tehdä myös kotikeittiössä.

Vastuullisuustekoja voi ja kannattaa tehdä myös kotikeittiössä. Kahvin toiseksi suurin ilmastovaikutus syntyy nimittäin kahvia valmistaessa, eli kahvia keittäessä, kahvia kierrätettäessä sekä kuppeja pestessä. Lisäksi kahvihävikki muodostaa noin 14% kotitalouksien ruokahävikistä. Suomalainen kahvinjuoja heittää siis pois lähes 2,5 litraa kahvia vuodessa. Tässä on mielestäni paikalla muutos ja haastan kaikki kahvinjuojat mukaan vähentämään hävikkiä ja hyödyntämään ilmastoystävälliset kahvinvalmistusvinkit.  

Ilmastoystävälliset kahvin valmistusvinkit:  

 1. Vältä hävikkiä: valmista kahvia vain sen verran kuin on juojia. Jos valmistat kerralla enemmän kahvia, kaada kahvi termoskannuun. Kahvi säilyy termarissa tuoreena puolisen tuntia. Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa kahvijääpaloiksi, jotka sopivat kuuman kahvijuoman viilentämiseen tai nautittavaksi sellaisenaan esim. maidon kanssa. Kahvia voi lisäksi käyttää useissa erilaisissa kastikkeissa, dipeissä ja leivonnassa.   
    
 1. Säästä sähkössä: Pidä kahvinkeitin päällä vain kahvin valmistuksen ajan. Älä seisota kahvia pannulla.  
    
 1. Kierrätä kahvinpurut: kompostoi kahvipurut tai lajittele ne biojätteeseen – jos sinulla on omalla pihalla ruusupensas, voit viedä porot myös sen juurelle. Talvella kahvinpuruja voi käyttää hiekoitteena. Kahvinpurut soveltuvat myös kauneudenhoitoon, niitä voi käyttää esimerkiksi ihon kuorintaan.  
    
 1. Kahvikupin ja pannun peseminen: pese kahvikupit ja pannu tiskikoneessa, suosi täysiä koneellisia.  
    
 1. Kahvipaketista on moneksi: Kahvilaminaatti on kestävää askartelumateriaalia ja siitä voi askarrella arjen käyttöesineitä kuten kauppakasseja, leipäkoreja, koruja tai muita koriste-esineitä. Jos et hyödynnä pakettia askartelussa, lajittele tyhjä kahvipakkaus muovinkeräykseen.   

Lue lisää Pauligin vastuullisuustyöstä: 

Kahvinviljelyn suurin uhka tulevaisuudessa on ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt. Me Pauligilla teemme töitä sen eteen, että kahvi on nautinto myös tulevaisuudessa ja siksi olemme asettaneet tieteeseen perustuvat kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Haluamme toimia kestävästi, hillitä ilmastonmuutosta ja kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta. Tähtäimessämme on vähentää vuoteen 2030 mennessä omien toimintojemme kasvihuonekaasupäästöjä 80 % ja arvoketjumme päästöjä 50 %. Hankimme myös kahvipavut vain vastuullisiksi varmennetuista lähteistä ja paahdamme suomalaisten suosikkikahvit hiilineutraaleissa paahtimoissa. Lisäksi panostamme myös pakkauskehitykseen ja kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin, kierrätämme esimerkiksi yhteistyökumppanimme kautta kahvijätteet uusiksi ainesosiksi kosmetiikkateollisuuteen ja funktionaalisia elintarvikkeita varten. Näin toimien pyrimme siihen, että kahvihetkistä pääsevät nauttimaan tulevatkin sukupolvet ja että niistä jää myös hyvä jälkimaku. 

Hävikkifoorumi-hanke (2020–2023) toteutetaan yhdessä upean kumppanijoukon kanssa. Mukana ovat Luonnonvarakeskus Luke, Motiva, Marttaliitto ry, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Valintamuotoilijat. Hankkeessa on mukana myös Kuluttaja-lehti, joka järjestää valtakunnallisen Hävikkiviikon osana hanketta. Pitkäjänteisen yhteistyön ja kehittämisen mahdollistaa maa- ja metsätalousministeriöltä saatu kolmivuotinen rahoitus. Lisätietoa kuluttajaliitto.fi/havikkifoorumi 

Blogikirjoitukset eivät ole Kuluttajaliiton virallisia tiedotteita, lausuntoja, julkilausumia tai kannanottoja. Blogit ovat yhteiskunnallisia keskustelunavauksia kirjoittajan esiin nostamista näkökulmista. Blogeissa julkaistaan myös vieraskynätekstejä.

Lea Rankinen

Vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Paulig