Tiedotteet

Epäilyt pesuaineiden kaksoislaadusta tyrmättiin pohjoismaisessa tutkimuksessa

23.9.2021 | Ostaminen ja kuluttajansuoja

Kuluttajajärjestöjen toteuttama tutkimus osoitti, että kuluttajilla ei ole aihetta huoleen puhdistustuotteiden kaksoislaadusta pohjoismaissa. Tutkimus paljasti kuitenkin puutteita luvatussa puhdistustehossa, puutteellisia pakkausmerkintöjä sekä viitteitä haitallisista kemikaaleista. Hankkeessa tutkittiin yhteensä 166 kotitalouksien käyttöön tarkoitettua kodin puhdistusainetta.

Tuotteiden laboratoriotasoinen testaaminen on kallista, mutta viime vuosina on paljastunut useita tapauksia, joissa samalla tuotekuvauksella ja pakkauksella myydyn tuotteen sisältö vaihtelee eri maiden markkinoilla. Tällöin puhutaan kaksoislaadusta. Esimerkiksi Tšekissä tutkimukset1 osoittivat, että maassa myynnissä olleissa kalapuikoissa oli korkeampi vesipitoisuus ja vähemmän kalaa, kuin vastaavalla Saksassa myytävällä tuotteella ja että tunnetun kahvimerkin tuote sisälsi Tšekissä kolmanneksen enemmän kofeiinia kuin saksalainen vastine. Slovakian viranomaiset puolestaan osoittivat laajassa tutkimuksessa2 eroavaisuuksia muun muassa saman valmistajan appelsiinimehun koostumuksessa ja maussa.

Pohjoismaiset kuluttajajärjestöt halusivat varmistaa, tapahtuuko vastaavaa EU-alueella pohjoismaissa. Maat käynnistivät tutkimuksen, jossa testattiin yhteensä 166 pesuainetta laboratorio-olosuhteissa ja selvitettiin, voiko kuluttaja luottaa tuotteiden pakkausmerkintöihin. Testiin joutuivat pyykinpesuaineet, WC:n puhdistusaineet ja käsitiskiaineet.

Kaksoislaatua, eli pakkaukseltaan täysin yhdenmukaisia mutta sisällöltään eroavia tuotteita ei tutkimuksessa löytynyt. ”Kuluttajien edunvalvojina tämä oli meille erittäin tärkeä tieto”, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. ”Tulemme valvomaan asiaa jatkossakin, emmekä hyväksy sitä, että suomalaiset kuluttajat asetettaisiin eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin eurooppalaisiin”.

Testissä paljastui kuitenkin muun muassa huonoja ja toisistaan eroavia puhdistustehoja, puutteita pakkausmerkinnöissä sekä harhaanjohtavia myyntiväittämiä. Lisäksi jotkin tuotteista sisälsivät terveydelle tai ympäristölle haitallisia ainesosia. Myöskään saman valmistajan allergeenivapaita tai ympäristölle ystävällisempiä tuotteita ei löytynyt kaikista maista tai eri kuluttajaryhmille suunnattujen kauppapaikkojen valikoimista.

”Vaikka kaksoislaatua ei nyt löytynyt testatuista tuotteista, emme voi tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. EU voisi tukea testejä, joilla testataan tuotteita erityisesti tilanteissa, joissa on aihetta epäillä kaksoislaatua”, toteaa Beurling-Pomoell.

Mikäli kuluttaja havaitsee tuotteissa puutteita, kuten epäselviä pakkausmerkintöjä, harhaanjohtavia väitteitä, puutteita ainesosaluetteloissa tai tuotteiden kemikaaleista herää kysymyksiä, Beurling-Pomoell kehottaa kääntymään valvovan viranomaisen puoleen. ”Kaikki tuotteen ainesosat on lueteltava pakkauksessa”, hän muistuttaa.

NordQual-hanke on Euroopan unionin kuluttajaohjelman rahoittama yhteishanke Tanskan, Suomen ja Ruotsin kuluttajajärjestöjen välillä. Tutkimusraportti sisältää suosituksia kuluttajajärjestöille, yrityksille, poliittisille päättäjille ja valvontaviranomaisille. Lisätietoa hankkeesta ja hankkeen loppuraportti: NordQual report: Six challenges for the future.

1 Study reveals stark differences in same food and drink sold on Czech and German markets

2 Some food really is better in Austria, study finds