Asukkaat huolissaan korjaus- ja muutostöiden aiheuttamasta tartuntavaarasta — Kuluttajaliitto: Koronapandemian aikana tulisi välttää koteihin kohdistuvien kiireettömien korjaus- ja muutostöiden tekoa

Tiedote 6.4.2020

Kuluttajaliiton asumisasioiden neuvontaan on tullut yhteydenottoja huolestuneilta asukkailta, joiden kodeissa ollaan toteuttamassa taloyhtiön toimesta korjaus- tai muutostöitä. Kuluttajaliitto on lähestynyt asiasta vastaavia ministereitä toivoen kannanottoa tai suositusta, jonka mukaan sellaisten korjaus- ja muutostöiden teosta, jotka edellyttävät asuttuihin huoneistoihin sisälle menemistä, tulisi pidättäytyä, kunnes poikkeukselliset olosuhteet ovat Suomessa ohi. Asukkailla tulisi olla oikeus kotonaan välttyä virustartunnan uhalta.

Suomalaiset ovat nyt pakon edessä eristäytyneet koteihinsa suojautuakseen koronavirustartunnalta ja vähentäneet sosiaalisia kontaktejaan. Erityisesti tämä koskee yli 70-vuotiaita sekä muita ns. riskiryhmässä olevia asukkaita. ”Korjaus- ja muutostöiden tekeminen edellyttää usein remonttimiesten tuloa sisälle asuntoon, jossa saattaa poikkeuksellisen tilanteen vuoksi olla etätyöskentelemässä ja etäkoulua suorittamassa koko perhe” muistuttaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Pahimmillaan useiden ja vaihtuvien remonttimiesten mukana kotiin kantautuu myös ei-toivottu vieras viruksen muodossa. Asukkailla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia estää töiden suorittamista, mikäli asunto-osakeyhtiö töiden tilaajana ei halua lykätä niiden suorittamista myöhempään aikaan.

Sama ongelma koskee myös vuokralaisen hallinnassa olevia asuntoja, joissa vuokranantaja haluaa järjestää asuntonäytön asunnon myynnin yhteydessä. Vuokralaisella on asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain perusteella velvollisuus päästää vuokranantaja ja mahdolliset ostajaehdokkaat asuntoon asuntonäytön järjestämiseksi. Poikkeuksellisessa pandemiatilanteessa on kohtuutonta vaatia asukkaalta oman kodin altistamista virukselle. Vuokralaisella tulisi olla mahdollisuus poikkeuksellisten olosuhteiden olemassaolon ajan kieltäytyä julkisen näytön järjestämisestä, mikäli asunnon esittely on mahdollista järjestää esimerkiksi virtuaaliesittelyn muodossa.

Lisää tietoja: pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, puh. 040 5566421