
Pikavippitoimintaa rajoitettava kuluttajien suojaamiseksi poikkeusoloissa
Tiedote 25.3.2020
Kuluttajaliitto kehottaa valtioneuvostoa selvittämään mahdollisuudet puuttua valmiuslain nojalla pikavippiyhtiöiden toimintaan poikkeustilan aikana. Korkeakorkoisten ja -kuluisten lainojen rajoitukset auttaisivat osaltaan kuluttajien selviytymistä taloudellisesti epävarmoina aikoina. Liitto katsoo, että vakuudettomien lainojen vilkastunut markkinointi käyttää hyväkseen kuluttajien taloudellista ahdinkoa kriisiaikana ja peräänkuuluttaa vastuullisuutta luotonantoon.
Koronavirusepidemialla on kauaskantoisia vaikutuksia kuluttajien talouteen. Moni kotitalous joutuu nyt taloudellisesti ahtaalle lomautusten, töiden ja tulojen vähenemisen sekä pahimmillaan irtisanomisten takia. Vakuudettomia korkeakorkoisia kuluttajaluottoja, eli ns. pikavippejä, tarjoavat yritykset ovat havainneet tilanteen ja lisänneet markkinointiaan koronakriisin edetessä. Pikavippi ei kuitenkaan koskaan voi olla kestävä ratkaisu taloudelliseen ahdinkoon, vaan pahimmillaan kuluttaja ajautuu hallitsemattomaan velkakierteeseen ja kohti ylivelkaantumista.
Suomessa on otettu käyttöön valmiuslaki. Elämme tällä hetkellä poikkeusoloissa. Valtioneuvosto voi valmiuslain 17 pykälän perusteella väestön toimeentulon turvaamiseksi rajoittaa luottojen korkoa sekä asettaa luotonantajien toiminnalle muitakin rajoituksia. ”Valtioneuvoston tulisi nyt käyttää tätä oikeuttaan ja turvata siten suomalaisten kotitalouksien mahdollisuuksia selvitä tästä kriisistä mahdollisimman vähin taloudellisin vaurioin” toteaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.
Luottojen enimmäiskorkoa tulisi väliaikaisesti alentaa tuntuvasti nykyisen 20 prosentin sijaan esimerkiksi enintään 5 prosenttiin tai jopa sen alle. Luotonannon edellytyksiä tulee myös kiristää luotonottajan maksukyvyn varmistamiseksi. Pikavippitoimialan ei saa antaa hyötyä ihmisten ahdingosta.
Lisätietoja: pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, puh. 040 5566 421