Huijarit kuriin riittävillä digitaidoilla

Suomalaisten digitaidot ovat Euroopan parhaimmistoa. Hyvä niin, sillä yhä useampi arkipäiväinenkin palvelu siirtyy nettiin – aina pankkiasioinnista seuran etsimiseen. Samalla verkkoon siirtyvät myös huijarit. Pärjääkö muuttuvassa maailmassa enää perustason digitaidoilla?

Digitalisaatio on tuonut elämäämme lukemattomia hyviä asioita, mutta myös uusia riskejä. Huijaukset siirtyvät nettiin ja turvallisuusuhat kohdistuvat entistä enemmän laitteisiin ja ohjelmistoihin. Etenkin harvoin digitaalisia palveluita käyttävien riski jäädä verkkohuijarin kynsiin kasvaa, kun arkipäiväisetkin askareet on hoidettava netissä.

Kiire ajaa virheisiin ja häpeä vaientaa uhrit

Hälytysmerkit huijauksesta jäävät helposti huomaamatta, kun ostopäätöksiä tehdään kiireellä ja luotetaan uskomattomiin tarjouksiin tai tuntemattomiin ihmisiin liian helposti. Ajantasainen virustorjunta ja huippuluokan tietoturvakaan eivät enää riitä, kun tietojenkalasteluviestit naamioidaan entistä uskottavammiksi. Digihuijarit toimivat usein ulkomailla, joten heidän kiinni saamisensa on vaikeaa, kallista ja hidasta.

Vaikka huijatuksi voi joutua kuka tahansa, uhreja painaa usein häpeän tunne ja lamauttava pelko uusista huijauksista. Digihuijattu on kuitenkin aina rikoksen uhri siinä missä autovarkauden tai ryöstön kohdekin. Huijatun kannattaakin hakea rohkeasti apua ja tukea, eikä jäädä yksin.

Liiallisuuksiin varovaisuutta ei tarvitse viedä, sillä netissä toimiminen on lähtökohtaisesti turvallista – kunhan tietää mitä tekee. Nykyaikaisiin digitaitoihin kuuluu taito tunnistaa ja välttää huijausyritykset myös verkossa. Yksittäinen kuluttaja voi hioa digitaitojaan, mutta ongelman ratkaisemiseen vaaditaan myös yhteiskunnan panostusta.

Digihuijausten kitkemiseen vaaditaan yhteistyötä

Suomi on jo Euroopan edelläkävijä perustason digitaidoissa, mutta huijausten tunnistaminen vaatii vielä tätäkin enemmän. Miksi emme pyrkisi myös digihuijausten ennaltaehkäisyn kärkimaaksi?

Digitaidoista ja nettihuijauksista puhutaankin nyt onneksi enemmän kuin koskaan ennen. Uutisissa kerrotaan viikoittain erilaisista huijauksista, TV:ssä näytetään aiheeseen liittyviä ohjelmia ja Porissa tällä viikolla järjestettävässä SuomiAreenassa päättäjät, elinkeinoelämä ja järjestöt keskustelevat aiheesta monesta eri näkökulmasta.

Huijauksista päästään tuskin koskaan kokonaan eroon – siellä missä on ihmisiä, on myös huijareita. Vahinkoja tulee tapahtumaan, joten avun on oltava kaikkien saatavilla. Sen vuoksi Kuluttajaliitto ja muut toimijat aina viranomaisista kansalaisjärjestöihin tarjoavat neuvontaa ja apua hädän hetkellä. Digihuijatun ei tarvitse jäädä yksin.

Internetiä kannattaa jatkossakin hyödyntää juuri sillä tavalla kuin kokee itselleen sopivaksi. Kun digitaidot ovat kunnossa, muutoksesta ja sen tuomista uusista mahdollisuuksista ei tarvitse jäädä paitsi.

Lue lisää suomalaisten digitaidoista: Suomi ykköseksi EU:n digivertailussa, Valtiovarainministeriön tiedote 11.6.2019.

Huijarit kuriin! -hanke 

Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hanke kokoaa yhteen laajan verkoston asiantuntijoita eri aloilta sekä pyrkii lisäämään tietoisuutta ja keskustelua digihuijauksista. Tarjoamme koulutusta, neuvontaa ja vertaistukea niin huijausten uhreille kuin heidän läheisilleenkin. 

Lue lisää: www.huijausinfo.fi | Huijausinfo Twitterissä ja Facebookissa