Paljon puhetta pikavipeistä – ongelmiin puututtava
Pikavipit ovat viime aikoina olleet kiitettävän mediahuomion kohteena ja kotitalouksien velkaantuminen on keskusteluttanut eri foorumeilla.
Pikavippien aiheuttamat ongelmat ovat herättäneet myös oikeusministeriön ripeisiin toimiin ja viime hallituskaudella käynnistettiin oikeusministerin johdolla useita pikaluottoihin liittyviä toimenpiteitä. Osa on vielä kesken, mutta maaliin on päässyt esimerkiksi eduskunnan maaliskuussa hyväksymä esitys, joka sisältää muun muassa 20 % korkokaton asettamisen myös yli 2000 euron luotoille.
Pikaluotottajat sanovat, että velkaongelman aiheuttaa velkaantuminen samanaikaisesti monelle eri taholle, eivät pikavipit. On kuitenkin hankalaa löytää etuja tuotteesta, joka yksinkertaisesti vain on törkeän kallis ja jonka markkinointi kohdistuu pääsääntöisesti niille, jotka taloudellisesti jo elävät puun ja kuoren välissä. Sanovat vielä, ettei säästäminen ole muodikasta ja laina on nykypäivää. Lainalla rahoitetun kulutuksen maksaminen jälkikäteen takaisin ei hymyilytä. Vipille tulee hintaa sitä enemmän, mitä pienempiä eriä maksaa takaisin pahimmillaan vuosikymmenten ajan, kuten Takuusäätiön #sikavippi-kampanjakin on osoittanut.
Syksyllä voimaanastuva uusi korkokatto on oikeansuuntainen toimi, mutta tuskin suitsii toimialaa riittävästi. Tarvitaan vielä paljon muita toimenpiteitä, jotta vaikutukset alkavat näkyä. Siirtymäaikana saatetaan jopa nähdä ennenkuulumaton piikki maksuhäiriömerkinnöissä, kun vuosia ylläpidetyt velkaa velalla -kierteet romahtavat.
Kuluttajaliitto on hallitusohjelmatavoitteissaan huomauttanut, että mikäli lakimuutoksen sisältämät toimet eivät nyt osoittaudu riittäviksi, lainsäädäntöä on edelleen tehostettava esimerkiksi laskemalla korkokattoa entisestään tai asettamalla kaikille vakuudettomille luotoille kokonaiskulukatto lainasummasta riippumatta. Kuluttajaliitto on lisäksi kannattanut pikaluottojen mainonnan kieltämistä kokonaan tai vähintään sen tuntuvaa rajoittamista.
Kolikon kääntöpuolella on nopean lainarahan kysyntä, joka ei luonnollisesti katoa mihinkään. Jotta mahdollisimman moni kotitalous pysyisi toimintakykyisenä, on uusien kohtuuehtoisten luottotuotteiden kehittäminen ja valtakunnallinen tarjonta välttämätöntä. Esimerkkinä toimii joidenkin kuntien jo tarjoama sosiaalinen luototus tai Takuusäätiön pienlainan kaltainen tuote. Olennaista yhdenvertaisuuden näkökulmasta on, että laina olisi saatavilla samoin ehdoin asuinpaikasta riippumatta ja prosessi olisi nopea, jotta se vastaa akuuttiin tarpeeseen.
Velkaongelmaa taklattaessa kannattaa huomioida kuluttajien tosiasiallinen käyttäytyminen markkinoilla hyödyntäen myös käyttäytymistaloustieteen havaintoja ylivelkaantumisen hillitsemiseksi. Oikea-aikaisilla ja -suuntaisilla tuuppauksilla säästämisestäkin saadaan ehkä jo pian muodikasta!
Lue lisää Kuluttajaliiton hallitusohjelmatavoitteista.